Att hitta sitt eget tempo – Tilda Månsson har tagit klivet till internationell elit

Tilda Månsson med silvermedaljen om sin hals. Foto Sweden triathlon

Sverige har tagit sin första junior EM medalj och det är Tilda Månsson från Väsby SS Triathlon som stod för prestationen.

I juni var det åter igen möjligt för ungdom, junior och senior att tävla på internationell nivå i triathlon. Förra året, 2020 uteblev tävlingarna på grund av pandemin. 2021 var platsen Kitzbühel, Österrike och distanserna var sprint och stafett. Formatet på tävlingarna är ett nytt koncept och kommer från ungdomsidrotten.

– Det är en form av ”festival” där tävlingar pågår under flera dagar. Syftet med festivalen är förutom att tävla också att mötas och lära känna varandra över nationsgränserna, berättar Angela Fox, Sportchef Svenska Triathlonförbundet.

Sverige skickade en ganska stor landslagstrupp, både välmeriterade och erfarna triathleter såväl som unga lovande talanger. Nästan direkt efter skolavslutningen och början på sommarlovet bar det av till Österrike. Uttagningarna till landslaget gjordes tidigare i maj i Upplands Väsby, en tillställning som var strikt Corona anpassad. Svenska triathlonförbundet tillsammans med Väsby SS Triathlon lyckades åstadkomma en dag där seniorer, juniorer och ungdomar fick möjlighet att visa sin kapacitet på simning, cykel och löpning.

Mästerskapen i Kitzbühel var för några, i den nu nya svenska landslagstruppen, deras första internationella tävling. För andra som Gabriel Sandör och Marie Carlsson var Kitzbühel mer en fest att fira att tävlingarna är igång igen!

Tävlingarna i Kitzbühel bestod av 3 deltävlingar där man kunde antingen placera sig direkt för A-final, ett antal kvalplatser på tid till finalen, eller så fick man tävla i B-final och resterande åkte ut. Konceptet på festivalen påminner lite om Melodifestivalen med ”Andra chansen” och ”Går direkt till Globen”. Tilda Månsson tog sig hela vägen upp till A-final och vann dessutom en silvermedalj i finalen i Kitzbühel. Tilda är 17 år vilket betyder att hon är 2 år yngre än de flesta av sina medtävlande.

Jag träffade Tilda över Teams (som sig bör i dessa tider) och hon berättade med sina egna ord om tävlingen. Det är inte första gången Tilda tävlar i Kitzbühel. 2019 tävlade hon i Österrike och då tog hon sig till B-final. Men i år, 2021 tog hon klivet upp och placerade sig som andra bästa kvinnliga junior i detta europeiska mästerskap. Över telefon med Angela Fox ställde jag frågan om vi, i och med denna silvermedalj kan kalla Tilda för ”världselit”? Hon skrattade lite och sen svarade hon.

– Jag har inte tänkt på det på det viset. Hon är definitivt en internationell elit, berättade Angela.

Man ska ha respekt för hur hårt konkurrensen tätnar i U23 och senior klasserna men Sverige har ett bra landslag som har en hög kapacitet och är definitivt en nation att räkna med i triathlon. Väsby SS Triathlon kan stoltsera med hela 4 triathleter i landslaget från klubben, förutom Tilda Månsson, Hampus Månsson, Oskar Arvidsson och Marie Carlsson.

– Utvecklingsprocessen under bara denna helg i Kitzbühel var enorm hos många av våra unga deltagare, både på herr och damsidan och det är detta som jag tittar mest på även om jag självklart tycker det är roligt med mästerskapsmedaljer, berättar Angela Fox Sportchef Svenska triathlonförbundet.

Det är inte lätt att hänga med och förstå alla moment och deltävlingar och vem som går direkt till A-final och vem som går till B-final och vem som åker ut. Även distanserna var lite udda tyckte jag: 500 meter simning, 12 km cykel och 3,1 km löpning? Jag frågade Tilda om det var vanligt med dessa distanser på internationella tävlingar.

– Jag vet inte. Lite konstigt var det – men det gick det med, svarade Tilda. Visst har hon rätt i det att ”det är som det är” med distanserna. De naturliga förutsättningarna ”är som de är” – vägarna ligger som de gör och den här gången blev det 12 km istället för 10 km.

Semifinal

Eftersom Tildas bästa placering tidigare var en B-finalplats (2019) resulterade det i att hon fick välja plats till starten bland de allra sista. Alla önskvärda platser ute på sidorna var tagna. Tilda hade inget annat val än att ta en plats i mitten av ledet på bryggan.

– Jag såg det som ett litet hinder på vägen men tog in det och valde att tänka bort det, berättar Tilda. Samtidigt var hon tvungen att prestera i semifinalen om hon skulle ta sig till final. Helst ville hon ta sig direkt till A-final men då krävdes ett bra lopp i semifinalen.

Tilda Månsson i svensk landslagsdräkt och med nummer 25 på badmössan. En icke så önskvärd placering i mitten inför starten på semifinalen.

Simstart från brygga betyder att alla dyker i samtidigt och då blir det alltid väldigt trångt i mitten och man får stångas med andras armar och ben för att kunna ta sig framåt. Simningen på semifinalen gick riktigt dåligt enlig Tilda själv.

– Jag blev nertryckt vid en bojvändning och kände mest att jag bara kämpade för att överleva, berättar Tilda. En mindre bra simning innebar att hon missade första klungan och fick istället hänga på i andra klungan på cyklingen. De som simmat snabbast var redan iväg på cyklingen. Det var först under löpningen som Tilda kunde plocka placeringar och kom i mål på en betryggande 5:e plats. De 9 första i semifinalen går nämligen direkt till A-final och det fanns 30 platser totalt i A-finalen så en 5:e plats är tryggt och bra. Nu gällde det att bara vila och återhämta sig till morgondagens final.

Race day och A-final

På tävlingsdagen var det varmt, 30 grader och sol. Denna gång kunde Tilda välja bland de första plats på bryggan och valde en strategiskt smart plats ute på kanten. Tilda var nöjd med starten av loppet.

– Min simning gick bra, jag kunde simma som jag ville, säger Tilda. Efter simningen var det en ganska lång löpning från ”sim upp” till växlingsområdet men jag kutade allt vad jag kunde, fortsätter Tilda. Efter växlingen kunde Tilda hänga på första klungan ut på cyklingen. Att det var en längre bit att ta sig från simningen till växlingsområdet bekräftas av växlingstiderna i T1 där de flesta växlade på strax under 50 sekunder vilket är dubbelt så långt tid som växlingstiderna i T2.

Det var en tuff cykling och Tilda hamnade långt bak i klungan.

– Det var typ 18 pers. i klungan, jag försökte ta mig fram men det gick inte, fortsätter Tilda.

Tilda Månsson med nummer 14 på cyklingen under finalen. Foto Sweden triathlon

I T2 (växling från cykel till löpning) höll Tilda på att krocka med en medtävlande som var på väg ut på löpningen. Alla oförutsedda händelser gör att man tappar sin rytm och skapar frustration. Att se hur klungan man befann sig i nu börjar splittras upp, att flera redan är på väg ut på löpning innan man själv ens hunnit parkera sin cykel gör att varje sekund bygger på stressen. Att positionera sig väl i klungan innan T2 är A och O och självklart vet Tilda detta men den här gången gick det bara inte, konkurrensen var för hård.

Hitta mitt eget tempo

Ut på löpningen uppskattade Tilda att hon låg på en 12:e plats eller ännu längre bak. Till en början gick allt väldig, väldigt fort.

– Jag ville hitta mitt eget tempo, berättar Tilda. När hon väl hittade sin löpning började hon också plocka placering efter placering. Hon fick hela tiden uppdateringar utmed löpbanan från landslagskamrater och ledare för den svenska truppen om vilken placering hon hade och hur lång lucka det var fram till nästa person. Till slut hade hon bara en enda person framför sig. Hon kunde se ryggen på vinnaren på upploppet men hon hade 6 sekunder fram till segraren, Jule Beherens från Tyskland. Men Tilda ska vara väldigt nöjd: Hon tog 10 placeringar på sista och avslutande löpningen, vilket var makalöst starkt och slutade på en hedervärd andra plats. Hon sprang på nästan exakt samma tid som vinnaren så svaret på varför det inte blev en guldmedalj eller varför det inte var hon som var först över mållinjen måste hon söka någonstans tillbaka i loppet.

Tilda Månsson på väg över mållinjen som gjorde henne till silvermedaljör

Tilda Månsson på väg över mållinjen som gjorde henne till silvermedaljör

Landslagskamraten Linn Suchomel tog sig till B-final, en final som hon senare vann. Både Tilda och Linn har därmed kvalat till VM i Bermuda i oktober.

I mål var jag bara trött, berättar Tilda. Inte undra på det då hon hade gjort ett ruggigt snabbt lopp. Tilda sprang 3,1 km på 10 minuter och 40 sekunder! I och med Tildas prestation har Sverige nu vunnit sin första silvermedalj i ett europeiskt mästerskap i juniorklass. För Tilda var det svårt att ta in att hon tagit en silvermedalj i ett europeiskt mästerskap.

– Jag började genast ställa om och fokusera på stafetten som skulle gå dagen efter, berättar Tilda. Inte ens hotellet, där den svenska truppen bodde kunde överraska henne.

– Hotellet bjöd på glass men jag gillar inte glass! Kanske för att jag är så frusen av mig, berättar Tilda.

Tilda insåg först på riktigt att hon tagit en silvermedalj när hon kom hem till Sverige.

Tilda nyligen hemkommen till Bollstanäs efter tävlingarna i Kitzbühel. Uppvaktad med blommor från klubben Väsby SS Triathlon

Nu laddar hon för EM i friidrott som går i Tallin om en vecka där hon ska tävla i 5 km löpning. Sen tänker hon såklart köra de SM tävlingar som går i Sverige och i oktober blir det VM i Bermuda där Tilda Månsson och landslagskamraten Linn Suchomel har kvalplatser till.

Tilda går sin egen väg. Hon och storebror Hampus har varit med i Väsby SS Triathlon sen de var barn. Hon har medvetet valt nationella idrottsgymnasiet i Väsby och inte riksidrottsgymnasiet i Motala. Hon trivs med att träna tillsammans med sin storebror Hampus, kompisarna och tränarna i klubben. Sin egen träning vill hon ha så stort inflytande över som möjligt. När jag frågar henne om vilka mål hon har blir hon lite osäker på vad hon ska svara.

– Visst jag tränar inte för att bara må bra, liksom. Jag vill till OS någon gång, säger Tilda. Vi hoppas att hon fortsätter att utvecklas i samma rasande takt som hon gjort hittills och att hon kommer ta sig till OS 2024.

Tilda Månsson Foto Sweden triathlon