Om oss

Vi är 135 medlemmar (vuxna) i klubben idag, samt 48 barn & ungdomar 2019.

Vuxna:

Vi riktar oss till både de som tävlar på motionsnivå och till de som som satsar lite mer. Vårt ändamål är att främjar våra medlemmars träning och tävling i triathlon, duathlon och liknande idrotter. Detta innebär att alla medlemmar har sin egen individuella målsättning där vissa enbart tävlar på korta sträckor i tävlingsklass, SM och RM men också andra nationella tävlingar utan mästerskapsmärke. Andra medlemmar inriktar sig på motionsnivå medan det finns de som vill satsa på medel- och långdistans sk. ironman.

Triathlon, som består av tre discipliner; simning, cykel och löpning och där alla tre grenar utförs i följd utan avbrott, räknas till uthållighetsidrotten. Av naturliga skäl kommer många av våra medlemmar från en bakgrund i någon av de tre idrotterna.

Året runt har vi organiserad sim- och löpträning och när vädret och underlaget tillåter – cykelpass. Vi strävar efter att ha så mycket samarbete med andra föreningar och klubbar som möjligt där vi bjuder in till våra träningspass och erbjuder stöd med tränare och deltagare. Under sommaren utökar vi även simverksamheten med OW till badet vid Bollstanässkolan.

Vi har simtid i Vilundabadet (Väsby) följande tider:

 • Måndagar 06.20-07.30
 • Onsdagar 06:20 – 07:30 (ej tränarledd)
 • Torsdagar 19.40-21.15 (samling 19.30)
 • Fredagar 19.00 – 20.00
 • Lördagar 08.00-10.00 2-timmars gruppen
 • Lördagar 08.00-09.00 1 timmas gruppen
 • Lördagar 09.00-10.00 teknikgruppen
 • Lördagar 12:00-13:30 (ej tränarledd)

Träningspassen på torsdagar och lördagar är i huvudsak vigda åt vuxengruppen och måndagar och fredagar mer riktade till Barn- och ungdomsgruppen – alla simtillfällen är tränarledda förutom onsdag morgon och lördag eftermiddag.

På måndagar körs gemensamma löppass med tränare.

Information om extra gemensamma träningspass utannonseras i vår slutna Facebooksida (endast för medlemmar) eller via utskick Sportadmin.

Du är välkommen att kontakta oss om du är intresserad av att veta mer om vår verksamhet.

Barn & Ungdom:

IMG_4446

Grupperna
Tjejer och killar i ungdomsgruppen är födda 2000  – 2006 (34 st) medan de i barngruppen är födda 2007 – 2012 (14 st). Barn- och ungdomsgruppen tränar på gemensamma träningstider. Av naturliga skäl tränar ungdomarna mer och mycket av den träningen sker på egen hand eller tillsammans med klubbens vuxna. Vi har inga tydliga åldersindelningar utan vi bestämmer tillsammans med den aktive vilken grupp som passar bäst. Vidare delar vi inte upp grupper mellan pojkar och flickor utan oavsett kön tränar vi tillsammans.

Barnverksamheten
Vår barnverksamhet bedrivs utifrån Svenska triathlonförbundets koncept tri4fun. De flesta av barnen utövar även andra sporter parallellt med triathlon. I gruppen finns allt från fotboll, friidrott, MTB/landsvägscykel till handboll, ishockey och parkour men också de som bara vill träna triathlon.

För att börja simträna med oss ser vi gärna att barnet klarar den Nordiska definitionen av simkunnighet vilket innebär att kunna hoppa i och få huvudet under vattnet och sedan simma 200m varav 25m på rygg. Om denna förmåga inte finns idag rekommenderar vi att barnet tränar upp sin simförmåga t.ex. i Väsby SS simskolor/teknikgrupper. Under tiden kan barnet träna löpning och cykel med oss och på det sättet ingå i gruppens gemenskap.

Ungdomsverksamheten
Ungdomarna mellan ca: 14 – 18 år tränar dels gemensamt med de vuxna men försöker dessutom få till något eget ungdomspass en gång i veckan. Klubben ställer inga krav på prestation, mer glädjefylld träning och gemenskap. Klubbens ambition är att alla ska kunna utvecklas på sin nivå. Vi har vårt träningsfokus på ”Breddidrott med tävlingsinslag” och härifrån kan man gå in och ur mot både ”ungdomsidrott” och ”elitidrott” såväl som mot ”motionsidrott”. Idag har vi ingen ren ”elitgrupp” eller ProTeam även om våra ungdomar då och då placerar sig på prispallen i SM eller USM.

I ungdomsgruppen finns det plats för fler ungdomar. Hör av dig om du vill veta mer eller komma och provträna med oss!

Träning
Simträning för våra ungdomar sker tillsammans med de vuxna triathleterna med överinseende av vår simtränare för att utveckla simtekniken. Löpträning sker på måndagar 18:30 – 19:45, vuxna och ungdomar tillsammans. Du behöver kunna springa i 60 minuter för att orka med dessa pass. Löpträningen innehåller: Löpteknik, olika typer av intervaller och tester, backträning och långdistanslöpning för att nämna något. För de mindre barnen ser vi mer kvalitet i träningen om träningen fokuserar på korta inslag med löpning utifrån rörelseglädje, träna koordination och smidighet. Leken med sin uppbrutna rytm och tempo har bättre utbyte för barn rent träningsmässigt. Bättre utbyte än att bara springa långt på platt mark. – Tids nog kommer även du få känna glädjen över att få bli fullkomligt utmattad av långdistans! MEN inte nu. Vi har ett samarbete med SMACK och andra cykelklubbar då vi en helgdag  och en vardagskväll per månad har gemensam cykelträning för barn och ungdomar på Arlandastad Testtrack (bilfri asfaltsbana). Helgdagen är både barn och ungdomar välkomna då vi har tränare på plats medan vardagskvällen är vigt för ungdomar och där barnen med överseende av medföljande vuxen är välkomna. Sommartid kör vi även distansträning på cykel en gång i veckan för de aktiva som bedöms behärska cykla på trafikerade vägar.
Under vintern kommer det bl.a. att finnas spinningpass om du vill byta ut några pass på trainern hemma.

Under sommaren så har vi träningar vid Bollstanäs skola i Upplands Väsby. Det är oftast korta träningstävlingar i triathlon med inslag av teknik- och växlingsträning.

Tränarna

Våra tränare är utbildade och certifierade av Svenska Triathlonförbundet. De flesta är själva aktiva Triathleter men vi har också föräldrar till barn eller ungdomar i gruppen som har tagit steget till att intressera sig för sina barns träning och passion och lärt sig sporten.

Vi har träning:

 • Måndag kl 06.30-07.30 för de barn och ungdomar som önskar. Ett krav är att man behärskar att följa ett förberett träningspass uppskrivet på tavla.
 • Onsdagar kl 18 löpning med barnen i samarbete med Väsby IK Friidrott.
 • Fredagar kl 17.30 – 20.00. Först en timme löpning eller på vintern inomhusträning typ cirkelpass och därefter en timme simning med en kort fikastund emellan.

Tävling
Att tävla och mäta sina krafter mot jämnåriga är helt frivilligt. Tycker barnen att det är roligt så ska barnen känna sig trygga att våga försöka, utan krav på prestation. Om man inte känner sig riktigt redo för att ta sig an att tävla på en tävling med nummerlapp och tidtagning, domare och funktionärer och kanske framför allt publik! Då är vårt egenarrangerade KM ett utmärkt första tävlingstillfälle. KM arrangerar vi i slutet på sommaren för att inte krocka med andra tävlingar.

Tävlingskalender som uppdateras inför varje sommar finns på Triathlonförbundets hemsida. Det är inte självklart att alla tävlingar också arrangerar en barntävling eller en sk. tri4fun därför är det viktigt att planera sin semester och ledighet klokt. Föräldrar anmäler och betalar själva startavgift för sina barn. Våra tränare brukar gå ut med några tävlingar varje säsong som vi åker till och där vi kommer finns på plats. Vi tycker att det är kul när vi åker många tillsammans, hinner umgås lite och hejar på varandra vilket bidrar till gemenskap och klubbkänsla. Men som sagt, det är frivilligt att tävla och om ditt barn vill då anmäler man sig till de tävlingar som barnet har lust till och passar med familjelogistiken.

Klubbkläder
Kläderna vi använder oss av för träning och tävling kommer från Trimtex.

Mer information om deras produkter finner du på Trimtex hemsida

Kontakta oss om du har några frågor.