Barn & Ungdom

Grupperna

Barn- och ungdomsgruppen tränar på vissa gemensamma träningstider och andra uppdelat. Av naturliga skäl tränar ungdomarna mer och mycket av den träningen sker på egen hand eller tillsammans med klubbens vuxna. Vi har inga tydliga åldersindelningar utan vi bestämmer tillsammans med den aktive vilken grupp som passar bäst. Vidare delar vi inte upp grupper mellan pojkar och flickor utan oavsett kön tränar vi tillsammans.

Barnverksamheten

Vår barnverksamhet bedrivs utifrån Svenska triathlonförbundets koncept tri4fun. De flesta av barnen utövar även andra sporter parallellt med triathlon. I gruppen finns allt från fotboll, friidrott, MTB/landsvägscykel till handboll, ishockey och parkour men också de som bara vill träna triathlon.

Tri4Fun i Uppsala 2019

För att börja simträna med oss ser vi gärna att barnet klarar den Nordiska definitionen av simkunnighet vilket innebär att kunna hoppa i och få huvudet under vattnet och sedan simma 200 m varav 25 m på rygg. Om denna förmåga inte finns idag rekommenderar vi att barnet tränar upp sin simförmåga t.ex. i Väsby SS simskolor/teknikgrupper. Under tiden kan barnet träna löpning och cykel med oss och på det sättet ingå i gruppens gemenskap.

Ungdomsverksamheten

Ungdomarna mellan ca: 14 – 18 år tränar dels gemensamt med de vuxna men försöker dessutom få till något eget ungdomspass en gång i veckan. Klubben ställer inga krav på prestation, mer glädjefylld träning och gemenskap. Klubbens ambition är att alla ska kunna utvecklas på sin nivå. Vi har vårt träningsfokus på ”Breddidrott med tävlingsinslag” och härifrån kan man gå in och ur mot både ”ungdomsidrott” och ”elitidrott” såväl som mot ”motionsidrott”. Klubben har en liten elitgrupp som tävlar på nationell och internationell nivå.

SM och Svenska Triathloncupen 2019
Tilda Månsson, Marie Carlsson, Johan Melinder och Emil Frayon pristagare 2019

I ungdomsgruppen finns det plats för fler ungdomar. Hör av dig om du vill veta mer eller komma och provträna med oss!

Träning

Simträning för våra ungdomar sker tillsammans med de vuxna triathleterna med överinseende av vår simtränare för att utveckla simtekniken. 

Löpträning sker vuxna och ungdomar tillsammans och du behöver kunna springa i 60 minuter för att orka med dessa pass. Löpträningen innehåller: Löpteknik, olika typer av intervaller och tester, backträning och långdistanslöpning för att nämna något. För de mindre barnen ser vi mer kvalitet i träningen om träningen fokuserar på korta inslag med löpning utifrån rörelseglädje, träna koordination och smidighet. Leken med sin uppbrutna rytm och tempo har bättre utbyte för barn rent träningsmässigt. Bättre utbyte än att bara springa långt på platt mark. – Tids nog kommer även du få känna glädjen över att få bli fullkomligt utmattad av långdistans! MEN inte nu.

Vi har ett samarbete med SMACK och andra cykelklubbar då vi en helgdag och en vardagskväll per månad har gemensam cykelträning för barn och ungdomar på Arlandastad Testtrack (bilfri asfaltsbana). Helgdagen är både barn och ungdomar välkomna då vi har tränare på plats medan vardagskvällen är vigt för ungdomar och där barnen med överseende av medföljande vuxen är välkomna. Sommartid kör vi även distansträning på cykel en gång i veckan för de aktiva som bedöms behärska cykla på trafikerade vägar. Under vintern kommer det bl.a. att finnas spinningpass om du vill byta ut några pass på trainern hemma.

Under sommaren så har vi träningar vid Bollstanäs skola i Upplands Väsby. Det är oftast korta träningstävlingar i triathlon med inslag av teknik- och växlingsträning.

Tränarna

Våra tränare är utbildade och certifierade av Svenska Triathlonförbundet. De flesta är själva aktiva triathleter men vi har också föräldrar till barn eller ungdomar i gruppen som har tagit steget till att intressera sig för sina barns träning och passion och lärt sig sporten.

Tävling

Att tävla och mäta sina krafter mot jämnåriga är helt frivilligt. Tycker barnen att det är roligt så ska barnen känna sig trygga att våga försöka, utan krav på prestation. Om man inte känner sig riktigt redo för att ta sig an att tävla på en tävling med nummerlapp och tidtagning, domare och funktionärer och kanske framför allt publik! Då är vårt egenarrangerade KM ett utmärkt första tävlingstillfälle. KM arrangerar vi i slutet på sommaren för att inte krocka med andra tävlingar.

Simstart från bryggan i Bollstanäs

Tävlingskalender som uppdateras inför varje sommar finns på Triathlonförbundets hemsida. Det är inte självklart att alla tävlingar också arrangerar en barntävling eller en sk. tri4fun därför är det viktigt att planera sin semester och ledighet klokt. Föräldrar anmäler och betalar själva startavgift för sina barn. Våra tränare brukar gå ut med några tävlingar varje säsong som vi åker till och där vi kommer finns på plats. Vi tycker att det är kul när vi åker många tillsammans, hinner umgås lite och hejar på varandra vilket bidrar till gemenskap och klubbkänsla. Men som sagt, det är frivilligt att tävla och om ditt barn vill då anmäler man sig till de tävlingar som barnet har lust till och passar med familjelogistiken.