Tilda Månsson har fått vittring på OS i Paris 2024

Det är intensivt tävlande för Tilda Månsson från Väsby simsällskaps triathlonsektion Väsby SS Triathlon. För drygt en vecka sedan var hon i Australien och tävlade i Sprintdistans / triathlon i Wollongong. Då lyckades hon, med en fenomenal spurt i slutet av löpningen, ta hem sin tredje världscupseger!

Guldmedaljen fick inte hänga länge runt halsen innan den packades ner för att bege sig av till Kina. Tilda skulle tävla i Olympisk distans i Chengdu. Tävlingen avgjordes tidigt imorse svensk tid och Tilda vann en silvermedalj!

Sprintdistans = 750 m simning, 20 km cykel, 5 km löpning

Olympisk distans = 1500 m simning, 40 km cykel, 10 km löpning

Tildas har tillsammans med sin tränare och tillika storebror Hampus Månsson jobbat målmedvetet för att försöka få en kvalplats till OS i Paris senare i sommar. I och med dessa två senaste pallplaceringar ser det ut att kunna gå vägen. Men det går kvaltävlingar runt om i världen hela tiden och alla vill vara med. Kvalfönstret (tävlingar där placering ger OS ranking) stängs i slutet av maj månad.

Direkt efter att hon vunnit silvermedaljen skrev jag ett meddelande till Hampus:

”… blir lite nyfiken att veta vad denna silvermedalj betyder vad gäller OS ranking. Vet du ungefär?”

Hampus svarade ganska omgående såhär:

” Hon kommer lägga sig runt plats 50 på rankingen så det ser bra ut, helt klart, men vi kan nog inte vara helt säkra än. Är så svårt att veta då vi aldrig varit i denna processen tidigare men finns fortfarande en teoretisk risk att hon missar kvalet, även fast hon är inne med ganska god marginal om OS skulle gå imorgon.”

När man följer sändningarna från World triathlon är det nästan omöjligt att se hur de tävlande ligger till under det första momentet – simning i öppet vatten. Så fort starten går blir det bara ett myller av armar som rör upp vattnet. Kommentatorerna får försöka gissa vem som är vem. Simningen som är 1500 meter delas upp på två varv vilket betyder att de tävlande kommer upp på start pontonen innan de dyker i igen för att simma andra varvet. Österrikiskan Therese Feuersinger drog iväg snabbt redan från början. Kommentatorerna hade ingen annat att prata om än Thereses fenomenala simning men när Tilda dök upp som trea ut på andra varvet fick de något nytt att prata om.

Tilda kom upp som tvåa efter simningen på tiden 20:11 vilket var 50 sekunder efter Therese Feuersinger. Tilda gjorde en bra växling, T1 på 46 sekunder. Hon var typ 4 sekunder snabbare än de flesta andra som kom tätt inpå efter Tilda upp från simningen.

Ut på cyklingen var det en grupp på sju tjejer som jagade ifatt Therese. Därefter fortsatte de att mala på i högt tempo. Julie Derron, en rutinerad triathlet och som anses som en av världens främsta cyklister inom triathlon hjälpte till att pressa upp tempot under de 6 varv och 40 km cykel de skulle göra. Ett fantastiskt samarbete tjejerna emellan gjorde att den stora klungan som jagade tappade på förstaklungan hela tiden. Snitthastigheten låg på 40,29 km/h i fyra mil. Lotte Miller, en annan välrenommerad cyklist fastnade i den jagande andraklungan.

Tildas växling, T2 skvallrade om att den hårda cyklingen kostat mycket kraft. Hon växlade 5 sekunder långsammare än de snabbaste.

Löpningen som vanligvis är Tildas starkaste gren blev en kamp. Att det fanns ork kvar i henne var makalöst, kraft kvar efter 1500 meter simning och 40 km cykel imponerade! Och då sprang hon milen på 35:10 vilket betyder ett tempo på 3.31 min/km.

Just denna gången gick det inte att rå på Schweiziskan Julie Derron som vann tävlingen. Tilda jobbade upp sin placering till trea bakom Roksana Slupek från Polen men sprang förbi först mot slutet av löpningen. På upploppet tittade Tilda flera gånger över axeln för att se om Polskan tänkte svara men det fanns inget kvar att ge för Roksana som bara fick se ryggen på Tilda Månsson när hon sprang i mål.

Tilda Månsson som till vardags tränar simning i Vilundabadet, springer runtomkring i Upplands Väsby och Sollentuna och cyklar i norrort är Sveriges främsta hopp inom triathlon att komma med till OS i Paris 2024. Hon är en fantastisk förebild för alla unga triathleter i hela vårt land. Hälsningar och gratualtioner kommer från alla våra medlemmar som går upp i ottan för att titta på henne när hon tävlar!