Om oss

Väsby SS Triathlon är en sektion inom simklubben Väsby Simsällskap (Väsby SS) och har sitt säte i Upplands Väsby, 2 mil norr om Stockholm.

Vi är 135 medlemmar (vuxna) i klubben idag, samt 48 barn & ungdomar 2019.

Historia

Våren 1994 tänkte fyra gamla Väsby SS simmare testa en ny ”macho”-idrott då de tröttnat på att ligga hemma på sofflocket. De tränade som nybörjare under våren och försommaren. Säsongens första tävling, Hjorten Triathlon i Nyköping, lät som en bra nybörjartävling med simning i bassäng. De gamla simmarna dominerade simningen och lyckades ta sig i mål. Mitt under tävlingssäsongen 1994 anordnades för första gången Stockholmstriaden. Två av de nyblivna triathleterna ställde upp, blev frälsta, och på den vägen är det.

För att få lite mer kött på benen när det gällde träningen och för att kunna skaffa tävlingslicens till nästa säsong (1995), togs beslutet att bli medlem i SSIF triahlonsektion. Eftersom SSIFs triathleter bedrev sin träning mestadels inne i den kungliga huvudstaden och våra nyblivna triathleter hade sin hemaplan i Upplands Väsby, föll det sig naturligt att dessa även tränade på egen hand.

Under säsongen som följde (1995) fullföljdes ytterligare ett antal tävlingar. Hjorten och Stockholmstriaden förstås, men även en medeldistans på SM i Säter där vi fick en junior 6:a (låter bra va?). P.g.a. avståndet till träningen med SSIF började tankarna på en egen triathlonsektion i Upplands Väsby att ta form. Simträningen sköttes ändå helt inom simklubben, så varför inte låta Väsby SS gå med i SvenskaTriathlonförbundet och skapa en Triathlonsektion?

Sagt och gjort så skapades till en början en Triathlongrupp inom Väsby SS 1996, och nu, eftersom triathleterna kunde skaffa licens genom Väsby SS, avbröts medlemskapet i SSIF. Fram till 1998 så ingick Triathlongruppen som en vanlig tävlingsgrupp inom Väsby SS organisation. Först 1998 skapas regelrätt sektion, men redan från 1997 började antalet medlemmar att växa för varje år som gick.