Ungdoms NM i Danmark

Vi var en grupp på 6 pers + ledare som träffades i Malmö, sov över på ett vandrarhem och åkte över till Danmark. Alla lyckades somna i minibussen på vägen dit, det var nog nervositeten som spökade.

När vi var framme efter drygt 3timmars bilresa hörde man speakern i högtalarna och tävlingsnerverna började sätta sprutt. Vi tog ut våra väskor, sträckte på benen och började gå mot växlingsområdet.

Vi satte oss ner och åt vår pastasallad och kollade på de tävlanden som kom upp från vattnet. Jag hade hört att det varit 16°C i vattnet vecka innan, liksom veckan innan var det 14…äch, då måste det ju vara 18 denna vecka :s, tänkte jag.

Det började närma sig start och vi tjejer tog en runda på cykelbanan, sen checkade vi in cyklar mm. På med våtdräkten (över Sverigedräkten) och in i klungan med massor av danska ungdomar (DM samtidigt) som stod och väntade på att få gå i vattnet. Tävlingsledaren gick igenom vissa regler som vi svenskar inte fattade ett ord utav, men det tog han med oss innan vi hoppade i vattnet. Nu var det dags för min första sprinttävling, dubbla distansen och drafting!

Jag gick ner för rampen och ner i vattnet som var iskallt och inte nog med det så var det maneter och sjögräs överallt…! Startskottet gick och hela startfältet med danskar och några svenskar simmade iväg, det var mer kaos än vanligt och alla ville åt varandras fötter. Jag tappade min grupp när vi rundade första bojen, kanske skulle träna på bojvändningar;). Jag ”brottades” med maneterna och började tänka på att det skulle bli otäckt att få en sådan in i munnen. Det var en lång strecka till nästa boj som tog evigheter. Jag tänkte att; var det Malin som simmat förbi mig, la in en till växel ända in till växlingsområdet och kom upp som 2a. Men första tjej i min åldersklass, trots min dåliga simning. Tätt efter kom två tjejer.

Hade en långsam växling, kom ut på cykeln och hamnade bakom 2a tjej, som var en snabb cyklist. Jag fick en bra rulle och hörde att vi närmade oss Emelie och jobbade på lite extra. Plötsligt märkte jag att någon hade jobbat sig upp bakom oss, vi var nu tre som hjälptes åt att dra. En kille körde förbi, en tjej hakade på, jag låg sist i klungan och trodde att han var första kille (man fick inte drafta på de som varvat). Det fick en lucka på typ 20m då jag började förstå hur det låg till och började ansträngande jobba ikapp. In på det hackiga området med gropar och låg bakom tjejen som hakat på. En till klunga med gubbar flög förbi och nu var det vi tre tjejer igen ända in till växlingen. Nu har jag förstått att cykling innehåller rätt så mkt taktik.

Växlingen över till löpningen gick så långsamt den kunde gå, hängde på 2a tjej, men släppte efter ett tag, det var nog min ikappkörning på cykeln som började kännas. Började tänka på att få in så mkt luft som möjligt och längre steg, trots den varma solen gick det framåt. Lyckades springa förbi Emelie och låg nu tvåa. Jag höll den positionen ända in i mål.

Det var en rolig upplevelse att få representera Sverige.

/Marie C