Virtuella Grötmilen

Anna Melinder

Virtuella Grötmilen avgjordes under perioden Julafton och Nyårsafton 2020.

10 km löpning på valfri bansträckning och appen RaceONE höll koll på tidtagning och tidpunkt för deltagande. Löpet genomfördes individuellt inom perioden 24/12 – 31/12. Överskottet från anmälningsavgiften gick till Anna Melinders minnesfond för unga triathleter.

Det blev lite mer än 100 deltagare och överskottet på nära 10’000kr går till minnesfonden.

För många nya medlemmar i Väsby SS Triathlon är Anna Melinder ett bekant namn, en person som citeras, en triathlet som 2013 tävlade i Ironman på Hawaii och som är representerad med namn och bild på vepan som hänger i simhallen, Vilundabadet. Men vem var hon egentligen?

Anna Melinder

Flera av våra ungdomar som varit medlemmar länge i klubben minns Anna som deras tränare redan från starten när de började som barn. Hon var en mycket engagerad barn- och ungdomsledare, dels i Väsby SS Triathlon men även på förbundsnivå.

Jag hade förmånen att samarbeta med Anna under Väsby Duathlon 2016. I tävlingsledningen engagerade hon sig särskilt för barntävlingen. Men jag lärde känna henne redan innan dess. Av Anna lärde jag mig grunderna i sporten triathlon men jag fick också ta del av hennes grundinställning till triathlon ”Jag emotsätter mig att den här sporten ska behöva kosta så himla mycket pengar!”

Länge kämpade Anna och hennes man Håkan med att barnen i träningsgruppen inte behöver någon särskild och avancerad cykel. ”Duger den att cykla till skolan med så duger den också här. Det viktigaste är att den är hel och har fungerande bromsar.” Men snart, mycket snart kom barn till träningen med nya prylar som deras föräldrar köpt och vad skulle ledarna Melinder säga? Tanken fanns hela tiden i bakhuvudet på Anna att inget barn ska behöva känna att de inte kan vara med för att deras prylar inte duger!

Anna drabbades av en rad olika sjukdomar och klarade stundom inte av att träna själv. Hon kom fortfarande till alla planeringsmöten för Väsby duathlon och när tävlingsdagen närmade sig så gjorde jag ett försök att beordra henne att stanna hemma. ”Nu lämnar du över detta till Håkan” sa jag! Det lyssnade hon inte på. ”Han kommer ju vara där själv och jobba med tävlingen” svarade hon. Med 40 graders feber stod hon och gjorde burpees med barnen så att de skulle vara uppvärmda inför tävlingen. Sen meddelade hon mig att hon nog måste åka hem – hon kände sig inte frisk. Hon visste inte då vad det var som gjorde att hon blev sjuk hela tiden.

Anna hade drabbats av cancer. Under sin behandling fortsatte hon att komma till träningar och möten, allra helst till barnträningarna. Hon sa till mig vid ett tillfälle ”Jag har alltid varit en person som rört på mig och det kommer jag fortsätta vara även om jag måste ha stavar som stöd.”

Tyvärr gick det inte att besegra cancern utan den spred sig och i oktober 2016 somnade Anna in för alltid. En önskan hon hade var att kunna hjälpa unga triathleter i sitt idrottsutövande. Anna Melinders Minnesfond skapades och triathleter mellan 8-23 år som är medlemmar och verksamma inom en klubb ansluten till Svenska triathlonförbundet kan motta ekonomiskt stöd.

Grötmilen

Grötmilen som arrangerades av Väsby SS Triathlon med Martin Törnqvist som initiativtagare har nu avgjorts och en stor summa pengar har kommit in till minnesfonden. Det har sprungits över nästan hela Sverige men också utomlands. De som för tillfället inte har kunnat springa har promenerat men alla har avverkat en mil vardera. Så hur avgjordes då detta lopp?

Resultat

Snabbaste på damsidan var:

 • Therese Wreber 00:44:36
 • Hanna Månsson 00:48:28
 • Pia Selin 00:48:46

Snabbaste på herrsidan var:

 • Hampus Månsson 00:36:57
 • Oliver Nilsson 00:38:18
 • Daniel Swahn 00:38:23

Tack för alla steg och bidrag till minnesfonden!

2 svar

 1. Micke Åström skriver:

  Tack för att man fick delta. Hoppas på en återkommande tradition😁.
  //Micke Åström Klova tyngdlyftning.

 2. Eva Björn skriver:

  Tack för att vi fick delta och bidra till Annas Minnesfond/ Eva o Crister Björn Väsby skidklubb