Marie Carlsson – elitsatsande triathlet

Marie Carlsson är Väsby SS Triathlons främsta elit-triathlet. Hon är 24 år gammal, bosatt i Falun och har skaffat sig en tränar-examen vid Högskolan. 2019 var hon tillbaka i rampljuset och tog två SM silver i seniorklass – Olympisk- och Sprintdistans triathlon. Tidigare meriter i urval är:

  • USM/JSM, GULD i sprint/olympisk distans triathlon
  • JVM, 37:a triathlon.
  • JEM, 22:a triathlon
  • Vansbrosimningen SILVER
Marie (mitten) i ledarklungan tillsammans med Emma Varga och Frida Nöu under Linköping triathlon 2019

Hur ser Marie på framtiden – vilka mål har hon?

Denna säsong, 2020 vill jag stå överst på pallen och ta GULD på olympisk- och sprintdistans triathlon. Jag vill kvala till sprint EM och vara med i förstaklungan in i T2 (sista växlingen från cykel till löpning).

Lite mer långsiktiga mål. 2024 vill jag kunna konkurrera på internationella tävlingar vara topp 3 på Europa Cup och topp 10 på EM. Ett annat långsiktigt mål är att kvala och konkurrera på minst 1 Världscup.

– Ja, just det! Jag skulle även vilja komma in i något lag i bundesliga 2021…

– Vad kan du förbättra under 2020 och framåt?

Jag måste få in en kontinuitet i min träning och utveckla både min mentala och fysiska styrka. Jag tror det är superviktig för progression och för att jag ska kunna uppnå mina mål. Framförallt krävs en bättre cykel- och löpgrund. Detta vet jag är ett måste för att kunna fajtas med toppatleterna.

– Hur ska det gå till?

Detta ska uppnås genom en god tränings- och tävlingsplanering helt enkelt. Antingen med hjälp av en tränare eller så kör jag i egen regi. Fokus ska ligga på helheten – syftet med min kost, sömn, träningsblock och utvärdering med bra rutiner. Jag behöver göra en riskanalys som innehåller prehab/rehab, sjukgymnast, massör och liknande. För att utveckla den mentala biten vill jag genomföra mentala träningsövningar. 

Linköping triathlon då Marie vann SILVER i SM, sprintdistans triathlon

– Vad behöver du utveckla för att kunna ta dig till nästa nivå?

Som sagt: Min cykel- och löpekonomi det är prio ett. Jag måste förflytta tröskelvärdet, förbättra uthålligheten, styrkan och utvärdera träningsdagboken varje vecka. Sätta stora mål och delmål. Men jag får heller inte glömma att jag måste lyssna på min kropp så att inte skador lika lätt uppstår. 

Marie tillsammans med lillebror Andreas Carlsson