Triathlon barnläger i Bollstanäs

Väsby SS Triathlon lockade två fullbelagda grupper med barn

Sommaren 2020 fyllde vi två grupper med barn i åldrarna 7 – 13 år. Under tre dagar fick barnen träna simning, cykel och löpning. Även växlingsövning och OW (Open Water) simning stod på schemat. Ledare för lägret var klubbens egna gymnasieungdomar. Ledarna avlönades genom Upplands Väsby kommuns sommarjobbssatsning samt av klubben Väsby SS Triathlon.

Elliot Nord, Oliver Sundgren, Johan Melinder, Isak Engblom och Lisa Malmström

Dag 1

Första dagen ägnades åt samarbetsövningar, simträning i bassäng – Vilundabadet samt löpträning. För att skapa trygghet i gruppen och för att låta ledarna lära känna barnen genomfördes det första simpasset inomhus i bassäng. Vecka 1, midsommarveckan, bjöds det på sol och värme på lägrets första dag. Kanske var det årets första riktigt heta sommardag. Även vecka 2, som var veckan efter midsommar hade fint väder.

Samarbetslekar utanför Vilundabadet dag 1

Dag 2

Lägrets andra dag var första dagen i Bollstanäs. Först på schemat stod simning i Norrvikensjön. Morgonen började med att alla barn prova ut våtdräkter. Barnens cyklar parkerades på cykelställen som vi ställt upp på skolgården. Att simma i öppet vatten är annorlunda på många vis än att simma i bassäng – det finns ingen kant eller lina att vila vid eller hänga på och sikten i vattnet är lika med noll. Därför bestod andra simpasset till stor del om att bli trygg i vattnet.

Genomgång av passet med barnen

Barnen åt medhavd lunch efter simningen innan dagens cykelpass tog vid. Dag 2 på första veckan började det regna efter lunch. Barnen stördes inte av regnet och så länge deltagarna ville fortsätta ställde ledarna upp!

Har man kul hindrar inte lite regn.

För grupp 2 andra veckan möttes lägret av andra utmaningar. Det fina vädret lockade massor av besökare till badet. Extra mycket frukt och dricka gick åt. Ett stort tack till Butikschef Johan Karlsson på Stora Coop som sponsrade lägret med frukt.

Frukt i massor

Dag 3

Tredje och sista dagen ägnades åt att börja sätta ihop alla tre grenar till ett Triathlon. OW simning på morgonen och växlingsövningar före lunch. Att växla mellan simning och cykel – från cykel till löpning är inte helt enkelt. Det finns lite regler att hålla sig till. Regler som att man får inte ta ner sin cykel utan att ha satt på sig sin hjälm först och man måste springa med cykeln då det inte är tillåtet att cykla inne i växlingsområdet.

Många saker att tänka på i växlingsområdet

Till starten av barnens triathlon var föräldrarna välkomna att titta på. För grupp två hade barnen hela badplatsen fullt med åskådare som var mäkta imponerade utav barnens kämparglöd. Efter fullbordat triathlon där det yngre simmade 100 meter, cyklade 3,5 km och sprang 1 km och det lite äldre simmade 200 meter, cyklade 6 km och sprang 1,5 km fick alla barn en vit T-shirt med alla ledares autografer på.

Finisher T-shirt