VeloSafe inspired by Höiom

Måns Höiom med den nya jackan på sig

När en klubbmedlem råkar ut för en trafikolycka, i synnerhet under ett cykelpass, får alla medlemmar i en triathlonklubb kalla kårar i kroppen. Man väntar på besked och hoppas innerligt att det inte är allvarligt. Så var tyvärr inte fallet den 29:e september 2019 då Måns Höiom råkade ut för en cykelolycka med en bilist. En olycka som var nära att kosta honom livet.

Att minimera antalet skadade i trafiken är ett ständigt pågående arbete. Det går att bygga bort många farliga vägavsnitt, det går att begränsa hastigheten, förtydliga trafikregler, sätta upp fler vägmärken – men kanske det svåraste och minst lika viktiga arbetet är att förändra attityder och beteende på vägarna. Efter olyckan, som Måns var inblandad i, utanför Brottby i Vallentuna kommun norr om Stockholm, kom uppmaningen från honom till alla: Se till att ni syns när ni är ute på vägarna på cykeln!

Måns Höiom har ett förflutet inom löpningen och har gjort fantastiska tider på Maraton. På senare år har han valt att satsa på triathlon med inriktning på långdistans, den sk. ”ironman” distansen. Tillsammans med sin fru Veronica reser de omkring, både i Sverige och utomlands och tävlar för Väsby SS Triathlon i olika Ironman tävlingar. 2018 var första gången Måns kvalade till Ironman World championship på Hawaii. Att mäta sig mot världens bästa triathleter i långdistans gav mersmak och Måns lyckades för andra gången i rad kvala in till VM i Ironman 2019. Han vann i sin agegroup efter en mycket tuff tävling på Cork – Irland vilket självklart kvalificerade honom till Kona. Det var under det sista långpasset hemma innan avresa till Kona, Hawaii som Måns blev påkörd av en bilist.

Måns humor är omisskännelig

Första gången stora flertalet medlemmar mötte Måns efter olyckan var på klubbens årsfest. Han gjorde en stillsam entré och höll sig ståendes med hjälpa av kryckor och bar stödskena om halsen för att hålla upp huvudet. Han hade en viktig uppmaning till alla: Se till att ni syns när ni är ute och cyklar på vägarna!

Detta ledde till att vi tog fram en neongul jacka från Trimtexs cykelkollektion och två av våra medlemmars företag gick in och sponsrade projektet för att priset skulle bli bättre mot medlemmarna. 67 jackor beställdes av medlemmarna. Måns fick själv berätta sin historia och vi tryckte upp detta i en liten enkel bok som kom med varje jacka.

Läs Måns berättelse här